Farebné sklo

Jednofarebna lesklá pracovná doska

Sklenená pracovná doska sa v posledných rokoch teší veľkej obľube, a to najmä v luxusných moderných kuchyniach. Každému priestoru dodá nevtieravý šmrnc. Tvorí ju tvrdené sklo, ktoré vyniká vysokou odolnosťou - tepelnou aj mechanickou.

Výrobe pracovnej dosky predchádza výroba kaleného skla. Základnou surovinou je ploché stavebné sklo, ktoré sa musí opracovať na daný rozmer, s všetkými výrezmi a otvormi. Toto sklo ide ďalej do kaliacej pece. Tu sa najprv ohreje na vysokú teplotu, ktorá anuluje všetky pnutia, a potom sa prudko schladí (proces kalenia).

Skleněná pracovní deska černá kuchyně

Kalením sa v skle vytvorí nové rovnomerné pnutie a zmení sa kryštalická mriežka. Vďaka tomu získa svoje výnimočné tepelné i mechanické vlastnosti - je desaťnásobne pevnejšie a pružnejšie ako sklo nekalené a tým pádom vhodné na výrobu pracovnej dosky do vašej kuchyne.

Podľa noriem vydrží nekalené sklo teplotný rozdiel 35 ° C a kalené sklo 250 - 300 ° C.

Skleněná pracovní deska čirá kuchyně

Skleněná pracovní deska bílá kuchyně

 

Materiály / farebnosť jednofarebných kuchynských pracovných dosok

Float lesk - tvrdené sklo s ľahkým zelenkavým nádychom

Diamant lesk - tvrdené sklo, ktoré je až o 80% vyčistené od zelenkavého nádychu a je vhodné na svetlejšie farby, dodávame zo štandardu vzorkovníkov RAL, NCS. Možno použiť metalické farby, alebo farby z našej ponuky - s efektom napodobeniny mramorov fládry a pod. Alebo namiešame farbu presne podľa vášej vlastnej vzorky.

 

Údržba a vlastnosti

Sklenené pracovné dosky sa vyznačujú výbornou údržbou a mechanickou a tepelnou odolnosťou (až 300 ° C). Vďaka neporéznosti majú výbornú úmývateľnosť. Možno ich udržiavať aj najlacnejšími čistiacimi prostriedkami a sú vhodné pre alergikov (tvoria dokonalé antibakteriálne prostredie).

 

Technický popis

kuchyňské pracovní desky technický popis

Minimálne rozmery a šírky stien

a

Minimálny rozmer od hrany skla k výrezu

50 mm

b

Minimálny rozmer od hrany skla k výrezu

150 mm

c

Minimálny rozmer od hrany skla k otvoru

50 mm

 

Maximálne rozmery

y

x

Float lesk v tlušťce 8, 10, 12, 15, 19 mm

4200 mm

1600 mm

Diamant leskv tlušťce 8, 10, 12 mm

4200 mm

1600 mm

 

faseta pracovní desky

Faseta u PRACOVNEJ DOSKY

Fazeta je v šírke 10 - 20 mm vždy v lesklej variante
pracovni_deska
 
montáž varné desky skleněný obklad

PRACOVNÉ DOSKY A MONTÁŽ VARNEJ DOSKY

Do kuchynskej pracovnej dosky bežne inštalujeme " hornú montáž " plynovej aj sklokeramickej varnej dosky

pracovni_deska
 
hrany kuchyňské pracovní desky

PRACOVNÉ DOSKY A ICH HRANY

Pracovné dosky sú s hranou buď leštenou , alebo matnou . Hrany pracovnej dosky sú vždy dokonale opracované po celej ich dĺžke a sú s fazetami na oboch stranách v rozmere 1 - 2 mm.

pracovni_deska
 
montáž dřezu pracovní desky ze skla

Pracovní desky a montáž dRezu

Drez možno u pracovnej dosky uchytiť spodnej montážou . Pre tento typ uchytenia musia byť spodné korpusy kuchynských skriniek zatvorené podkladovým laminátorom.

pracovni_deska
 
odkapové žlábky skleněné pracovní desky

PRACOVNÉ DOSKY A ODKVAPKAVÚCE ŽLIABKY

Odkvapovej žliabky tvaru " U " možno u pracovnej dosky vyfrézovať v celkovej dĺžke 20 - 60 cm ako v matnej , tak v lesklej variante.

pracovni_deska
 
přesah skleněné pracovní desky

PRACOVNÉ DOSKY A RIEŠENIA PRESAHU

Presah skla pracovnej dosky cez podkladové lamino je variabilný . Pracovné dosky možno ukončiť zároveň s podkladovým laminátorom . Ďalšou možnosťou je nechať presah pracovnej dosky aj niekoľko desiatok centimetrov , podľa individuálnych predstáv zákazníkov a v súlade s dizajnom kuchyne.

pracovni_deska
 
spojení pracovní desky ze skla

PRACOVNÉ DOSKY A ICH SPOJENIE

Pracovné dosky sú spájané lepením . Spoje svoju v tvare písmena " V " , ktoré vznikne spojením drobné fazety . Spoj je viditeľný , pôsobí však veľmi esteticky , preto
si ho môžeme dovoliť priznať .

pracovni_deska
 

Postup montáže

Pred montážou musí mať každá kuchyňa uzavreté korpusy, do ktorých osadzujeme drez a batériu. Korpusy je možné mať s pevnou pôdou už od výrobcu, alebo je možné dodať kompaktné lamino, do ktorého môžeme osadiť všetky potrebné komponenty.

Pred zameraním je potrebné mať iba postavené korpusy kuchyne a horné skrinky. Do predpripravenej kuchyne s uzavretými korpusmi technici vyrežú a vyfrézujú otvory na varnú dosku, batériu a samozrejme aj drez. Po dokonalom napasovaní všetkých komponentov sa všetko prilepí tak, aby bolo docielené čo najmenších špár.

Vždy dbáme na to, aby všetky špáry boli funkčné a nikde nezatieklo ani elementárne množstvo vlhkosti. Všetky špáry sú dokonale vodotesné a nie príliš nápadné.

.

 

barva Materiály / barevnost ruka Údržba / vlastnosti popis Technický popis / postup